scm
home mail network
minister

Orele de lucru

Anticamera
luni-vineri 8:00-17:00
sâmbăta zi liberă
duminica zi liberă
Telefoane de contact:

Birou de informaţii

(+373 22) 273-750
Anticamera (+373 22) 270-479 (+373 22) 809-503
Fax (+373 22) 270-479
E-Mail:
Anticamera scm1@mednet.md
 Web admin spital1net@gmail.com

 

Educaţie pentru sănătate  Diabet zaharat (M.Sîrbu)

Diabet zaharat (M.Sîrbu)

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent, în lume 240 mln persoane suferă de diabet zaharat. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani acest număr va creşte pînă la 380 de milioane.

Diabetul Zaharat este o boala care ucide prin complicatiile ei netratate, care invalideaza si scad nu doar durata dar si calitatea vietii.

Una din cele mai importante complicaţii ale diabetului zaharat este piciorul diabetic.

Dacă aveti diabet zaharat trebuie sa efectuaţi următoarele măsuri preventive:

Se spală picioarele zi de zi. Folosind săpun si apă căldută, spălaţi-vă picioarele dimineaţa sau seara inainte de culcare. Uscaţi cu grijă cu un prosop moale, mai ales intre degetele de la picioare, şi aplicaţi pudră de talc pentru a ţine departe umiditatea. În cazul în care pielea este uscată, folosiţi o cremă hidratantă zilnic, evitînd acumulările intre degetele de la picioare.

Verificaţi-vă picioarele in fiecare zi, pentru tăieturi, vînătăi, leziuni sau modificări ale pielii, cum ar fi îngroşarea sau modificări de culoare. În cazul in care nu puteţi efectua inspecţia picioarelor de sinestătător, rugaţi pe cineva să vă ajute, sau folosiţi o oglindă. Persoanele cu diabet zaharat au de obicei exces de greutate, care aproape dublează riscul de complicaţii.

Purtaţi şosete moi si groase. Şosetele necesită a fi fabricate din material care să vă sporească confortul si să se evite şosetele cu cusături, care ar putea provoca leziuni ale pielii.

Nu Fumati! Tutunul poate favoriza dereglări circulatorii, care pot fi supărătoare in special la pacienţii cu diabet zaharat.

Se taie unghiile drept. Niciodata nu tăiaţi în colţuri ceea ce ar putea declanşa anumite leziuni.

Exerciţiile fizice sunt un mijloc de a păstra greutatea corporală la valori normale si de a imbunătăţi circulaţia. Mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exerciţii pentru pacientul cu diabet zaharat. Mersul pe jos este, de asemenea, un excelent balsam pentru picioarele tale. Asiguraţi-vă că purtaţi încălţăminte confortabilă.

Controalele medicale regulate efectuate cel puţin anual, sunt cea mai bună cale de a vă asigura că picioarele rămîn sănătoase.

Pantofii sunt de o importanţă supremă pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece încălţămintea neadecvată (care nu vă oferă confort) este una dintre cauzele principale care duce la amputare. Pentru că mărimea piciorului şi forma se pot modifica in timp, toata lumea ar trebui să aibă mare grijă cînd cumpără o nouă pereche de pantofi.

Pantofii ar trebui să aibă feţe din piele sau pînză, să se potrivească atît in lungimea cît şi în lăţimea piciorului, să lase loc pentru ca degetele de la picioare să poată să se mişte liber, să fie căptuşiţi şi solizi.

Nu mergeţi desculţ. Nici chiar in propria casă. Mersul desculă este deosebit de periculos, din cauza posibilităţii de tăieturi, căderi si infecţie.

Nu purtaţi tocuri, sandale, pantofi strîmţi. Aceste tipuri de încălţăminte pot pune presiuni excesive asupra piciorului si pot provoca complicaţii. În plus, purtarea de papuci si sandale cu bretele între degetele de la picioare ar trebui să fie evitată.

Alcoolul poate contribui la neuropatie (leziuni ale nervilor), care este una dintre consecinţele diabetului zaharat. Consumul de alcool poate accelera daunele asociate cu boala, nervi lipsiţi de viată şi cresterea posibilităţii de a nu vedea rănile aparent minore.

Nu purtaţi ceva care este prea strîns in jurul picioarelor.

Nu incercaţi niciodată să eliminaţi aluniţele, bătăturile sau băşicile din aceste zone. Soluţiile comerciale care elimină negi sau bătături ar trebui să fie evitate, deoarece ele pot arde pielea si cauza daune de neînlocuit la persoanele care suferă de diabet zaharat. Nu încercaţi niciodată să tăiaţi cu o lamă de ras sau cu orice alt instrument, deoarece riscul de taiere este prea mare şi poate duce adesea la ulcere si răni mult mai grave. Trebuie sa mergeţi la medic în aceste cazuri.

Medic chirurg
categoria superioară
Mihail Sîrbu