scm
home mail network
minister

Orele de lucru

Anticamera
luni-vineri 8:00-17:00
sâmbăta zi liberă
duminica zi liberă
Telefoane de contact:

Birou de informaţii

(+373 22) 273-750
Anticamera (+373 22) 270-479 (+373 22) 809-503
Fax (+373 22) 270-479
E-Mail:
Anticamera scm1@mednet.md
 Web admin spital1net@gmail.com

 

Educaţie pentru sănătate  Profilaxia bolilor diareice acute şi a intoxicaţiilor alimentare (I.Condraţchi)

Profilaxia bolilor diareice acute şi a intoxicaţiilor alimentare (I.Condraţchi)

Morbiditatea prin boli diareice acute prezintă o problemă majoră în patologia infecţioasă, ocupînd locul doi în determinismul infecţios, cedînd doar infecţiilor respiratorii acute.

Primăvara şi vara, în perioada caldă a anotimpului se creează condiţii de dezvoltare a microbilor de răspîndire a bolilor diareice acute. Perioada de incubaţie la diferite boli diareice acute, poate varia de la 30 minute pînă la 3-7 zile.

Principalele cauze de dezvoltare a maladiilor diareice acute sînt nerespectarea igienei personale, neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice la timp, nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare, neaprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei. Răspîndirea maladiilor diareice acute se provoacă cu apă contaminată. Anual se înregistrează izbucniri epidemice de boli diareice acute cauzate de nerespectarea igienei de prelucrare şi păstrare a produselor alimentare.

Alte cauze provocatoare de diaree ar putea fi:

  • Infecţia bacterială a tractului digestiv;

  • Infecţia virală - multe virusuri sînt cauzatoare de diaree-herpes simplex virus şi virusul hepotitar;

  • Intoleranţa alimentară;

  • Cauzele parazitare – Paraziţii ce pot contamina apa şi alimentele, infectînd astfel tractul digestiv;

  • Reacţii adverse apărute la diferenţa de medicamente, cum ar fi antibioticele, antihipertensivile, medicamentele antiacide ce conţin magneziu;

  • Afecţiuni infuzionale inflamatorii, de exemplu colonul iritabil şi alte afecţiuni ce efectuează funcţia normală a intestinului;

  • Cauze de diaree pot fi intervenţiile chirurgicale a stomacului, chirurgia colonului, colecistectomia.

  • Este cunoscută diareea la persoanele care schimbă mediul, care călătoresc la ţară, în ţări sub dezvoltare. Diareea acută este în general cauzată de un agent bacterian, viral sau parazitar, fiind de cauză infecţioasă.

Simptomele bolilor diareice acute.

Diareea acută poate fi însoţită de colici abdominale, intensive, distensie abdominală, greţuri, vomă, febră pînă la 40 C, scaun lichid de 20-30 ori pe zi, uneori cu striuri de sînge, mucoasă, slăbiciune generală, cefalee. În cazuri grave se dezvoltă septicemia, deshidratarea.

Diareea nu este o maladie extrem de gravă, dar în unele cazuri poate fi periculoasă, cînd este prezentă mai mult de 3 zile, cu dureri intensive abdominale şi rectale, cu scaun cu eliminări patologice - sînge, puroi, mucoase. Febră în valori de 38 C, apar semne de dishidratare.

Prevenirea maladiilor diareice acute:

  1. Folosirea apei potabile din surse sigure.

  2. Folosirea apei fiartă şi răcită sau îmbutiliată.

  3. Spălarea fructelor şi legumelor ce se folosesc în alimentare fără prelucrarea termică.

  4. Evitarea scăldatului şi pescuitului în zonele inundate.

  5. Spălarea mîinilor cu săpun înainte de luarea mesei, înainte de prelucrarea bucatelor.

  6. Spălarea şi dezinfectarea tuturor suprafeţelor şi veselei utilizate la prepararea bucatelor.

  7. Protecţia bucătăriilor şi zonelor de gătit împotriva insectelor, rozătoarelor, animalelor.

  8. Separaţi carnea crudă şi peştele de celelalte alimente.

  9. Folosirea cuţitelor şi tocitoarelor separat pentru produsele crude şi cele gata.

  10. Nu procuraţi producte uşor alterabile (lactate, carne, peşte, patiserie) de la realizatorii particulari din străzi şi pieţe neautorizate.

  11. Procurarea produselor alimentare proaspete numai din locuri sigure, unde e permisă vînzarea, verificarea termenului de valabilitate.

  12. Pregătirea bucatelor pentru copii, imediat înainte de consumare.

  13. Nu păstraţi bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore şi nu reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60 C.

  14. Păstraţi produsele alimentare la o temperatură nu mai mare de 5C.

  15. Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.

  16. Nu consumaţi produse alimentare cu termen de valabilitate expirat.

Medic-chirurg
categorie superioară
I.Condraţchi