scm
home mail network
minister

Orele de lucru

Anticamera
luni-vineri 8:00-17:00
sâmbăta zi liberă
duminica zi liberă
Telefoane de contact:

Birou de informaţii

(+373 22) 273-750
Anticamera (+373 22) 270-479 (+373 22) 809-503
Fax (+373 22) 270-479
E-Mail:
Anticamera scm1@mednet.md
 Web admin spital1net@gmail.com

 

Educaţie pentru sănătate  Pielonefrita gestaţională (N.Prodan)

Pielonefrita gestaţională (N.Prodan)

Cauze: Printre germenii cel mai frecvent incriminaţi în infecţiile urinare apărute în timpul sarcinii se remarcă Escherichia coli, în aproximativ 90% din cazuri.

Factorii favorizanţi ai infecţiilor urinare la gravide sunt:

- Modificările morfofuncţionale ale aparatului urinar din timpul sarcinii

- Prezenţa de infecţii latente cu sau fără pusee evidenţiabile clinic din antecedente

- Manevrele instrumentale endoscopice

- Patologia congenitală reno-uretero-vezicală

- Contaminarea din vecinătate

Semne şi simptome: Frecvenţa infecţiilor urinare asimptomatice în cursul sarcinii oscilează între 3 şi 10%. În cazurile în care semnele şi simptomele sunt evidente, se pot distinge trei tipuri de infecţie urinară manifestă:

Forma clasică comună. Tabloul clinic este alcătuit din frisoane, febră, fenomene vezicule, dureri lombare, şi cu alterare mai mult sau mai puţin intensă a stării generale.

Forma cu nefropatie. Prezintă, pe lângă manifestările generale descrise mai sus, şi edeme, hipertensiune arterială şi proteinurie.

Forma toxică. Este mai rar întâlnită, fiind o formă septicemică a infecţiei urinare, evoluând de cele mai multe ori cu deces matern şi fetal.

Tratament: Tratamentul pielonefritei din timpul stării de gestaţie prezintă o serie de particularităţi.

Tratamentul profilactic va respecta următoarele principii: o igienă perineală "riguroasă, toaleta locală cu spălare cu extindere asupra întregii zone vulvovaginoperineale. <tot în cadrul măsurilor profilactice un rol important îl ocupă evitarea efectuării de către medic a sondajului şi a manevrelor de explorare uretrovezicale.

Tratamentul curativ vizează măsurile de combatere a fenomenelor simptomatice urinare şi măsuri terapeutice antiinfecţioase. <durata tratamentului va fi între 7 şi 21 de zile, folosindu-se medicaţia cea mai eficientă, dar cu risc minim asupra produsului de concepţie.

Tratamentul simptomatic. Febra se combate cu antipiretice iar durerea prin administrare de antialgice.

Tratamentul antimicrobian va fi administrat în funcţie de agentul etiologic şi sensibilitatea lui la antibiotice, ţinându-se cont de compatibilitatea acestora cu sarcina şi termenul acesteia.Durata tratamentului este în medie de 1-2 săptămâni. La terminarea sa, se efectuează obligatoriu analiza urinei. In caz de persistenţă a infecţiei, chiar în formele asimptomatice, se va relua tratamentul.

Medic obstetrician-ginecolog
categorie superioară,
şef secţie patologia sarcinii nr. 5
Natalia Prodan