scm
home mail network
minister

Orele de lucru

Anticamera
luni-vineri 8:00-17:00
sâmbăta zi liberă
duminica zi liberă
Telefoane de contact:

Birou de informaţii

(+373 22) 273-750
Anticamera (+373 22) 270-479 (+373 22) 809-503
Fax (+373 22) 270-479
E-Mail:
Anticamera scm1@mednet.md
 Web admin spital1net@gmail.com

 

Educaţie pentru sănătate  Infecţia cu virusul gripal la gravide (O.Potacevschi)

Infecţia cu virusul gripal la gravide (O.Potacevschi)

Datele accesibile la moment nu dovedesc totalmente că femeile gravide au şansă mai mare de a se infecta cu virusul gripal. Dovadă că, gripa poate fi mai severă la femeile gravide, este bazată pe observaţiile făcute în timpul pandemiilor anterioare. S-a demonstrat că în timpul pandemiilor de gripă a crescut numărul avorturilor spontane şi a naşterilor premature, în special în rîndul femeilor ce au facut pneumonie.

Sarcina reprezintă un factor agravant, cu risc crescut pentru apariţia complicaţiilor postgripale la mamă, precum pneumonii virale sau bacteriene severe, avort spontan, naşteri premature.

Unul din cel mai bine studiat efect advers al gripei este febra (hipertermia). Este demonstrat că, temperatura ridicată a mamei în timpul sarcinii, reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea copilului, cu posibila apariţie a convulsiilor la nou-născut, a encefalopatiei, a paraliziei cerebrale pînă la moartea antepartum sau postpartum. S-a demonstrat că febra la mamă în primul trimestru dublează riscul apariţiei defectelor sitemului nervos central la făt şi poate induce apariţia malformaţiilor congenitale şi altor efecte negative.

Profilaxia

  • Reducerea contactelor sociale inutile, precum şi evitarea, pe cît posibil a locurilor publice aglomerate.
  • Spălarea frecventă pe mîini cu apă şi săpun sau cu soluţii pe bază de alcool.
  • Utilizarea prosoapelor de hîrtie pentru uscarea mîinilor după spălare.
  • Respectarea regulilor cînd se tuşeşte sau se strănută.
  • Se vor aerisi bine încăperile comune.
  • Folosirea în mod corespunzător a măştilor faciale sau respiratoarelor.
  • Gravida suspectă , probabilă sau confirmată cu virus gripal va fi izolată separat de celelalte gravide şi necesită tratament în condiţii de staţionar.
  • Gravida va purta mască chirurgicală (dacă va putea fi tolerată) în perioada intranatală, pentru a micşora riscul de molipsire a nou-născutului.
  • Pacienta care în perioada intranatală prezintă manifestări clinice caracteristice gripei va fi amplasată separat de copil sau pînă la: afebrilitate; primirea antiviralelor cel puţin 48 ore.
  • Suprafeţele vor fi spălate cît mai des cu dezinfectanţi

Medic obstetrician-ginecolog
categorie superioară,
şef de secţie
Potacevschi Oleg